Ikan-Ikan

Monday, August 13, 2012

Iklan Raya Sedih

Assalamualaikum. Elok bulan puasa nih, selain berlapar berdahaga, juga mendoakan kesejahteraan orang lain terutamanya Follower2 kita. Amin. Insyallah. Geli kita, so kembali dengan aku. Kurang seminggu Insyallah beraya, semua dok menunggu kemunculan anak bulan comeyh kuar. Tak sabar nak beraya. Masing-masing menyediakan kelengkapan untuk beraya. Alhamdulillah, aku dah siap semuanya. Korang? 

Tersentuh, baru-baru ini terbukak pintu hati nak menonton tv. Macam la sebelum nih pintu hati aku tertutup nak tengok tv. Haha. Tapi ini benda serius, so berhenti gelak. Capai remote, satu-satu aku tukar channel di tv itu. Niat di hati nak tonton Power Rangers, atau Ketuk-Ketuk Ramadhan, sekali terkuar satu iklan yang agak menyentuh hati ini. 

Alahai, sayu punya rasa. Orang bila ingat raya, konpem nak berseronok sakan, terlompat-lompat king kong hutan sebab eksaited nak beraya. Sekali iklan kat tv, punya sedih tahap nak kena takung air mata dalam mangkuk megi. Apalah aku nih kan? Ye la, tak semua beruntung, tak semua buleyh bergembira segembiranya. Dalam keseronokan itu, nak kena juga beringat ada orang kurang bernasib baik, orang susah, anak yatim. Bila pikirkan balik, Alhamdulillah beruntung tuan punya badan. Semoga Allah juga memberikan kebaikan ke atas mereka. Amin.

Inilah iklan tuh, play sendiri. 



Aku pasti korang pun pernah tengok iklan nih kan? Aku pasti korang pun ada rasa sedih jugak kan? Sedih menangkap jiwa kalbu. Sorang buta, sorang bisu Aku tak pasti. Semoga iklan nih buleyh memberi kesedaran kat kita. Amin 

Whats?: Lepas solat raya, mesti melawat kubur dulu. Baru buleyh pergi beraya. 

4 comments:

eszyamin said...

mudah-mudahan semua tersentak dngan iklan sebegini, kdg iklan2 yg bermusim mcm ni buat individu tersentak atau tersedar sementara je betapa nikmat yg dimiliki tu maha hebat nak dibanding dgn org diluar sana, lepas tu lupa balik..

amir aizat said...

nangis tgk :(

anamizu kaito said...

aah betol ckp eszyamin tu..
iklan BERMUSIM. maka SEDIH dan
PRIHATIN penonton jugak BERMUSIM.
memang touching la iklan ni..
Tskkk.. Tskkk T___T





slm kenai,
cik ana

Yousof said...

Selamat hari raya haji.. Ehh maaf terucap terawal pulak. ;D


Kita berseronok-ronok kadang² sampai terlebih. Terlupa ramai sedara kita kat luar sana yang kurang serba-serbi.

Sebakkk aku tengok iklan tu. Dua² budak tu memang betul² kurang upaya. Dengar suara diaorang masa jadi jemputan dekat hotfm pun aku dah sebak.