Ikan-Ikan

Thursday, August 25, 2011

Bergotong-Royong untuk Raya

Assalamualaikum w.b.t

Selamat Hari Bekerja #tiba-tiba? haa.. maksod ak, ye loeh raya semakin dekat. banyak kije mahu kasi setel. bakar kueh, ambik buluh buat lemang tepung, kasi masuk duit dalam sampul raya dan tak kurang juga mereka yang gegeh mengemas rumah. takkan stadium pulak kann ..? HADOII .

HAHA. semester baru untuk naek study nie pomm mula belum lagi. tapi baek punya Mam Besau da mula kasi eseimen. kemas rumah. disebabkan aku menganggur kehormat dek cuti terlampau panjang. maka dengan berbangga aku diberi mandat kehormat untuk mengemas keseluruhan rumah. #gaya ko superhero mampu buat semua sepantas kilat . SIGH!

tak boleyh malas. kne rajin. so nk kne mula warm up, streching part2 liat dan mulakan kije. ayuh! dengan berbekalkan sehelai kain buruk baju lama tak pakai dan penyapu terbang milik si Hermione Heri Poter, aku gegeh mula mengemas . sempat Hermione berpesan " Heyh Hensem, jaga baek i punya penyapu tue, habes warantty tue. klu patah, da tak boleyh g centre kasi tukar lain. hati2 yea sayang?" katanyea . penuh godaan, tapi aku tepis sebab itu dugaan berpuasa. #sori sayang.

setahun sekali kan beraya. bukan nyea lima kali . so apa la salahnya kalu aku kotorkan jari aku yang cam ala2 Nasha Aziz ni. Ouchh . bikin banyak hati sakit. bersihkan la yang mana patut kan? yang bersawang tue dibuang. yang berhabuk tue blow pkai vacuum. cuci kipas . aishh . macam2

nie la antara hasil titik peluh aku haishh penat doe

sebelum


sepahnya 
sakit mata memandang .

selepas



aishh kemasnya 
berbangga la wahai ibu-ibu 
mempunyai anak gaya aku
SIGH!


nie kre sket jea ak kasi upload, tue blom lg ak memuat naik pic mse ak tebang pokok kelapa depan umah plus bagi makan ayam itik di reban . dan menyelamatkan seekor ular sawa sebelom dibaham oleh seekor kura2 tua. kije rye kea tue? hanya aku yang tahu. aishh . susah2 . HAHA

till next BOO bubbling


whuts?: entri over-exposed gaya aku nie memang bikin banyak hati menyampah. ampun. aku hanya insan bese yg impikan populariti. HAA? sick.





Wednesday, August 24, 2011

Ikan Nemo Masak Sambal

Assalamualaikum dan Selamat Berpuasa dan Menuju Raya*

*berapa hari jea nie kan? aishh nebess gaya mahu angkat nikah . ehemm

kurang 4 hari lagi kita bakal menyambut hari kemenangan nie. masing2 sibuk dengan persiapan raya. meriah sungguh. tapi paling meriah bila aku selalu dengar bebelan makcik belakang rumah aku nie. meriah dia pekik lolong menyuruh anak dia menyuruh anaknya kemas rumah. tapi nie bukan blog makcik tue, nie blog aku. so, cterr pasal aku . HAHA . sigh! 

aku pasti bila dah sampai ujung2 berpuasa nie, segala macam makanan kita da cuba. tak kisah la, seafood ke, ayam golek, ayam goreng rempah, kueh lompat tikam ko mati, dan Donut-Keras-Baling-Dinding. bila sume da rasa, maksudnya da tade specialnya. kadang2 masuk jea petang da mula susah hati sebab pening tatau nak masak apa untuk berbuka. silap2 leyh buat gaduh laki bini. HAHA .

meyh cnie . aku nak kasi resepi baru, latest . konpem leyh kasi ilang buhsan. time bukak jea konpem ko nak serbu gaya rumah terbuka menteri besau.

" Ikan Nemo Masak Sambal "


bese tengok kan ikan nie?
ikan nie la nak dibuat masak sambal
nie coral fish, atau pun nemo
pernah nonton FINDING NEMO?


yang nie2 .nie la kartun Nemo
HAHA

#Eh! tapi buleyh kea nie nak makan ikan nie ? cam beracun nie ? tak kea koma separuh sedar or mati ? 

haa.. konpem la weyh. ikan nie beracun. setahu aku tade orang makan ikan nie. sah dan konpem la aku bukan nak ajar korang masak ikan nie #sebab aku bukan Chef Alexander atau Mak Jemah . tapi ada kisah lain mengenai ikan nie. apa dia ? 

haa.. nie . meyh usya . 


ini bikin panas gaya kena serbu melodi .
Tam-Tam kucen family aku 
mula jdik high taste 
makan ikan nemo 
ikan bese leyh buat dia kena gaut katanyea


ikan kat atas tue ikan btoi, ukan plastik.idop. ikan nie salu owg duk bela dlm akuarium. spesies ikan air masin.

haishh . bulan pose nie plak dia mncuri nie. da la tak pose. hadoii! mne loah ko amik nie Tam-Tam. nie konpem ko saje bikin gempak. nie kang mahu ttber kawasan perumahan aku nie gegar gaya kena serang raksasa Otomen bila ad kang yg menjerit " MANA IKAN NEMO AKU?!!!!". konpem aku dok senyap, ko g jawab Tam-Tam

heyh! tuan dia baek ieye? take note. tak pernah ak ajar kucen aku mencuri. so, bukan salah aku nie. nie mungkin sebab si Tam-Tam nie berstrategi meraih populariti . aishh . ko bikin panas la Tam-Tam, tergugat aku . tamo buat lagi. JANJI? #angkat sumpah. SIGH!


aloloeh .
comeyh dia
meyh, come to papa .HAHA


konpem bikin ramai saket hati, tamo komen lbeyh. "Selamat Hari Raya"

till next BOO bubbling




whuts? : eh cm pelik. intro entri ukan maen, tiba tang tengah, dgn pangkal laen . lu bikin panas . aishh





Men Have Tears


...

Friday, August 19, 2011

Masak Aku ke Aku Masak?

Assalamualaikum dan Selamat Berpuasa .

Eh! da lbeyh setengah bulan berpuasa. Terasa macam kejap jea puasa kali ini. Ye loeh, blerr waktu tdoe ko lbeyh lama daripada waktu sedar ko. mesti2 loeh tak penat apatah lagi rasa lapar. HAHA. itulah aku, seorang student yang bercuti sem panjang. #jgn tiru. 

Apa yang aku buat bulan pose selain tdoe dan menonton TV? haa.. kasi gempak, nie aku nak kasi tow. aku nie boleh la dianggap sebagai Co-Chef atau penolong ketua chef dalam rumah aku nie . senang cakap, penolong kepada emak aku la weyh. emak aku bekerja. dan kekadang pulang lewat, sampai umah sbelom bbuka. sementara dia sampai umah tue, aku pom bersilat kat dapur. potong sayur gaya kungfu, bancuh air gaya Anney kdai mamak. tak kurang jugak memekik lolong nyanyi lagu ala Susan Boyle. Hekau hado? belom tentu .

Nak kata expert tue tade la. tapi boleh la. kalu setakat telur goreng pejam mata tue, lom tentu kowang leyh rasa. Ye loeh, mata bertutup, sedar2 telur di kuali, dah kat dalam tong sampah. SIGH!! target missed. tade la sedap sgt, tapi kalau leyh boleh dibawa masuk mulot, telan masuk ke perut tue. kira oke la kan .. hehe



ada gaya cam Dapur Selebriti ?
sowie kuali tak lawa, mana tow nak bwk masuk Blog nie
kalau tow, leyh aku gosok kasi kilat 
WINK!


tak terkecuali . beberapa minor injury yg aku dapat masa memasak nie



yang dalam bulatan garis putih tue
#saje buat putih sebab kulit aku kunen langsat. HAHA.
tue kesan percikan minyak
time menggoreng burung unta 
SIGH!
pedih koet 




till next BOO bubbling 



whuts?: sape ckp gegerl jea leyh masak..? aku pcye kowang lagi bagus dr aku .




200th Follower .

Assalamualaikum & Selamat Berpuasa .

Syukor, tak lama lagi nak beraya. Syukor jugak sebab Follower aku dah lbeyh 200 #gaya 2000 punya celebration. HAHA. peduli apa. yang penting, kesemua 200+ nie bermakna bagi aku. tengs kowang. nak pelok bulan pose. tak baek. tggu nanti raya kter sambut na? makan kueh raya di rumah masing2? amacam? haha. HUGS .

But who is the luckiest 200th Follower? # words in PINK means she's a gegerl . HINT

Cakap banyak tak guna, sebab leyh bikin banyak telinga darah.

meyh kita usya sape dia . HAHA

and she is Cik Asfz


huhu . tengs Cik Asfz 
bertuahnya anda, sebab saya kasi review
#nak kasi hadiah, duet tade. skang musim hujan, so taleyh nak menoreh . Pfft .


menarik nyea Cik Asfz nie, 
dia pom turut sama menghasilkan Dodol 
atau Doodle 

antaranya 


kasi curi tanpa inform . sowie .
well, 2 words PEOPLE,
Cute and Cuddle .
:)

klu teringin, mahukan Dodol dr beliau, try usya blog beliau 
dan try pujok rayu mintak satu .
konpem dy kasi, kan Cik Asfz? HEHE

nie aku buat khas kasi dia, 

Doodle in Domo costume 

:) 



Wednesday, August 17, 2011

Bila si Budak Berpuasa # 3


# Hormati Orang Tua . Sayangi Mereka 

Kali ini Budak Hingus pulang ke kampung. Disebabkan Atuknya ada appointment dengan doktor gigi di pekan berdekatan. Kata Bapak, gigi atuk kena tampal kerana berlubang dek kerana Atuk selalu makan Cloud 9 .

Opah mula sengsara mengenangkan " cucu kesayangan " berpuasa di kampung .

Situasi C 

Sedang opah leka mengikuti tutorial hijab oleh Hana Tajima di Utube . Tiba-tiba budak datang menyibuk .

Budak Hingus : Opah, jom main Beyblade. #Opah jaguh kampung bagi acara Beyblade 3 tahun berturut-turut dan bakal melangkah ke peringkat Daerah selepas raya nanti . Opah akur .

Opah Letop : Ishh ko nie dikk. Opah tade masa nie. Tak nampak nie opah tengah tunggu LOADING tutorial Hana Tajima nie. Tahun nie Opah ingat nak berhijab gaya beliau . dah2, duk tepi tue dulu .

Budak Hingus: Aloeh Opah, jom la main dengan adik . Jom la .

Opah Letop: Tak paham bahasa ke apa? Eh! ko tue pose kan? Tak ke nanti dahaga kalau ayik main jea tue.

Budak Hingus: Tade la Opah. Adik oke jea nie .

Opah Letop: Ah! sudah. Nanti ko penat camne ?

Budak Hingus : Tak la. Tak penat punya.

Opah Letop : Apa jea yang ko buat bagi hilang penat tue ?

Budak Hingus : Adik minum la. Lepas minum adik g la main balik . La Opah, bukannya banyak pun sikit jea .Lepas minum tue, adik pose la balek .

# Dek kerana kecewa, Opah Letop terpaksa akur. Tahun nie, Tahun Yuna. Dan mengambil keputusan untuk bertudung gaya Yuna jea time raya nie . SIGH!

mari ikut kisah " Bila si Budak Berpuasa "

till next BOO bubbling 



whuts?: opah rock susah nak cari kan ..? HAHA





Cempedak Goreng Masalah Aku

Ouch! tergoda dek halusinasi . tajuk veryderr kalah-badminton . SIGH! . aku tatau kenapa . tapi awal2 pagi time hari berpuasa nie boleyh pulak terbau cempedak goreng . mana? baek punya cari tapi tak ku temui . aishh pelik .

kenapa loeh time cenggini leyh plak ada bau makanan fevrett aku lak . tak boleyh kea time nak bbukak nanti kea? tak pom td time bersahur kea? nie ttber leyh buat air liur meleleh buat takung nie . sekali bau menusuk kalbu. buat susah nak lupa . PERGHH!! 

HEYH, si jiran kalau ko sje nak kasi gugat pose aku, ko leyh blah . haha . wlupom cempedak goreng fevrett aku. tapi lom tentu disebabkan cempedak goreng tue aku nak bukak pose . pergi jauh2. jgn smpai bau masuk lobang idung aku .

kisah cempedak nie.permulaan pose aritue, pose hari ke 4 camtu, nak jadikkan cterr ayah aku beriya semangat suh aku ke pasar malam. suh beli ikan bilis nak masak rendang . #eh! ada kea? stat moto, aku tunggang gaya Masked Rider wlupomm kaki kepit cam minah rempit . sekali punya da setel beli ikan bilis, ttber ad amoi jual cempedak . sekilo RM3.50 . ckop mahal dan boleyh buat seorang student macam aku ni kopak . lepas timbang dlm 2.5kg camtue, so harganya RM7.50 . aku pom beli la cempedak tue, takkan la amoi tue lak kan .MAHAL nyea. aishh ase cm nak jea ngadu kat tribunal .p sebab aku kempunan dan tanak sebabkan kempunan nie leyh buat aku kena serang sawan, aku kena beli dan aku percaya kata hati . HAHA. aku sowang lantak 10 biji . tue dia gaya ular sawa musim kemarau . glerr!


SOURCE:
#encik GOOGLE buat moreh


camni la rupa cempedak goreng
sowie . aku tow aku buat banyak air liur leleh 
aku pom sme . 



till next BOO bubbling 



whuts?: perlu kea? cam tak jea . oke bai :) sowie entri murah nie leyh buat ramai naek hangin . uwekk!





Bila Malam Kala Meriah

Assalamualaikum W.B.T dan Selamat Berpuasa .

Apa ada dengan tajuk entri nie .dah macam tajuk filem #aku bukan menciplak . tapi aku cedok idea jea . ye loeh, malam mana semeriah siang. siang ko boleyh tengok orang menoreh getah, makcik belakang rumah jemur ikan masin tak kurang kucing garu-garu. SIGH! . malam sunyi . gelap dan seram . malam orang tdoe lena . tapi bukan aku yang sedia ada lahir dengan kaki kanan facebook . kaki kiri blogger. kaki busuk? itu bukan aku tapi orang lain .

kadang mak aku pom pelik . TUP!tap!TUP!tap! . sekali dia datang ambush masuk bilik aku bawak pelita minyak tanah. #gaya aku hidup zaman Komunis . HAHA .


" eh! ko belom tdoe lagi ke weyh . "


" belom mak . nie haa . dok siapkan kije pejabat cket "


" kije pejabat? sejak bila? ko blaja pom blom abesh nak oi. da ttup laptop tue, masuk tdoe "



kaki fesbuk memang tdoe lewat kea? aishh itu aku, orang laen awal lagi da masuk tdoe .macam semua orang aku nak add, status orang aku nak baca . aishh memang sampai pagi la tak tdoe jawabnya kann ..?

p tadi malam nie jadik, Qarr Jalil add facebook . dy bawak aku join grup "Rakan Blogger Klik1Malaysia" . # tengs Qarr .sekali aku gegeh copy, paste link uat status post . bukan maen berderet datang komen . #gaya berjuta, p beberapa orang nie jea. alahai kiut . bobet2, ko komen aku, aku fire ko . lbeyh kuang camtue la situasi nya ieye ? ramah sungguh mereka . walau baru join, p tak rasa asing . tengs kowg :) 






err kowang 
sowie ieye?
tatau nama btoi, letak nama facebook

lepas nie leyh la ieye .
kenal2 dgn dowang nie :)

Blog Qarr Jalil, klik SINI
Blog  Cik Asfz, klik SINI
Blog Farah Nana Ruslan, klik SINI
Blog Idzanfashila, klik SINI

:)



till next BOO bubbling




whuts?: aku rasa macam aku boleyh ganti tempat Cicakman, malam aku pegi ronda. dia leyh masuk tdoe .amacam?




Monday, August 15, 2011

200th Follower . The More, The Merrier .


follower ke 200 
makin ramai, makin meriah .
hanya tinggal beberapa orang jea lagi 
sebelom genap 200 .

aku tahu kalau 200 follower tue mungkin sikit kalau nak dibandingkan dengan blog lain yang ada . seikhlasnya, kesemua 200 follower nie aku amat hargai . tengs korang . sebab korang aku belajar mengenai blog . blog aku tak hebat . biasa saja . apa yang aku lalui, tempuhi, aku rasa, aku share . itu mungkin tujuan murni sebuah blog dibuat . mungkin berkongsi cerita, pengalaman, bakat pom boleyh . papepom, tengs EVERYBODY . i felt full . i have my own responsibility when especially i have a blog . 

bakal menerima Follower ke 200 . Alhamdullilah . keep on supporting me . i will do the best . HAHA #gaya ko paling hebat atas muka bumi nie? 

yang BAIK itu datangnya dari ALLAH, yang BURUK itu adalah kelemahan seorang HAMBA .

tengs kowang :)

Sunday, August 14, 2011

Nak Dodol dengan Doodle dari Alif Ismail

woo, benda baik dan menarik mana boleh tunggu, mesti la nak kne rempuh2 manusia gaya berjalan dalam pasar malam . tepi!! . apa yang aku rebutkan? apa benda baik lagi menarik tue ..?

ye  loeh . si baik hati Alif Ismail mahu kasi Dodol. yea, Dodol free sempena raya . dodol nie ukan utk makan . tapi leyh kasi tempet, lekat kat Blog kita

meriah gak segmen nie . ramai yang join . so, aku pun mesti kena tabah berusaha . mesti nak kena dpt dodol atau doodle hasilan alif nie .

nak kasi penuh syarat, so mesti nak kasi letak BANNER nie .


klik SINI

suka . 

mata Doodle dia tue nampak ikhlas, bersinar 
WINK!



kenapa mesti nak Doodle Alif Ismail? Doodle milik Alif Ismail comeyh2 . haha . 

nak mata kaler apa? kalau boleyh kaler coklat sebab kaler mata aku warna hitam. HAHA

sblom tue, nie ikhlas aku kasi doodle bagi dia . nah amik .


Alif Ismail nie orang korea kea ..?
cerr tanya 
HAHA .


taleyh tamak . mintak satu jea . nak DOODLE. dodol tolak tepi

" Sihat " sedunia .


acewah . bukan maen tajuk entri aku nie . mengalahkan kempen " Kurangkan Penggunaan Plastik " tak pomm
kempen " Marilah Menukar Semua Benda Baru untuk Hari Raya " #ada kea ..? yea koet . ehem!

Bila bulan pose nie, bukan jea orang dok tnye ko " eh, Pose tak ? ". tak kuang jugak " eh derr, ko tow mana port jual mercun naga? " tue blom lagi blerr si makcik2 meriah bersembang pasal resepi kueh raya, trend tudung masa kini . kisah nie aku tolak tepi, tapi ada benda aku nak bawak masuk .apa dia ? nie dia . #ko maen sorok2 kea ? pfft

bulan pose nie paling kira soklan tiptop lagi mahu menge-DOWN-kan jiwa2 yang tenang ."eh! ko macam berisi sikit yea?tambah berat badan kea ni? "#nie bukan aku, tapi dorang tue yang kalu setiap kali berbuka mesti beli kepsi bucket . # ada kea ? . soklan yang macam nie kalu boleyh aku nak elak guna tongkat Lord Voldermolt nie . gemok kat mana tue .? ketiak ke buku lali . spt bese, aku elak gaya artis .


" eh! mana ada . sikit jea nie . ye loeh, agpomm berpuasa kat umah kan ? bese la mak masak sedap . tade2 "


"nie baju 2tahun lepas saiz S pom muat lagi. boleyh pakai jea."


" yang ngelebeh tue muscle. yang terkeluar cam bese la otot."



kalau dia rasa soklan dy leyh menjatuhkan aku. aku pulak ase aku boleyh buat dy balek leyh jatuh saket . haha . weyh, dua tahun puasa kat London  .baru skang aku berpuasa sepenuhnya bersama family . paham2 la kann .?

bila mana mahu kurus . semua "Sihat" belaka . perlukan Dr. Rozmey . tak pom 3 kali sehari pakai losyen pati halia . urgent nie . berat bukan persoalan. yang penting Insyallah sihat dan pemakanan tue nak kne seimbang .

sit up klu boleyh uat la 32400 kali . sehari? bukan weyh . tapi seumur hidup . baru ko boleyh dpt bdn gaya Beckham . sasa dan tinggi .

beckam pom da boroi. betui kea? cerr GOOGLE

cukop bebel lama. kang makin banyak telinga berdarah


till next BOO bubbling


whuts?: bukan aku weyh . orang lain jea sume tue .







Friday, August 12, 2011

Kartun yang Buat Aku Menangis

Assalamualaikum . Selamat Hari Minggu .

besh kan ..? hujung minggu merupakan hari2 untuk bermalas-malasan seMalaysia . masa nie banyak digunakan untuk sendiri atau berbakti seketika untuk ibu bapa . tak kurang jugak kuar berekreasi spt kuar mendaki gunung menjejaki beruang kutub, atau mencairkan coklat utk dibuat Almond London . #raya nak dekat kan ..?

tapi itu orang dan bukannya aku . aku lain dari yang lain . bagi aku hujung minggu tue da kre macam masa emas .

sebab apa? sebab aku boleyh layan kartun best . Ben10, Ultraman , Masked Rider . cakap jea . sume aku layan okie . kartun tak mengenal umur, apa lagi saiz badan . No Discrimination! It suits Everybody People ! #haha . ala2 laungan keamanan dunia plak .

ntah . agak nyea budaya idop dr tecit koet . msok jea ujung minggu bgun awal2 pg tros terpacak depan tv sebab nak tggu cter kartun . da tow channel mana mnjadi pilihan hati nie . Cth, NTV7 stat kartun kui 7 .

kdg2 aku terOBER excited lbeyh mengalahkan adik aku yg tecitt . tapi peduli apa kan ..? hidop mesti diteruskan . HAHA

tapi satu jenis kartun yang paling buat aku rasa macam nak leleh air mata nie . aku rasa mcm apa jea kalau tengok kartun jenis cmnie . ape kebenda punya jnis. mana asal usul aku tatau . tapi kartun apa?

meyh aku share:


SOURCE:


Dora The Explorer 


Blue Clues 

nie la antara kartun yang leyh uat aku kena serang gaut terlampau . jenis kartun yang cari2 barang nie . p ukan aku layan keyh? adik aku . ukan maen dia melompat2 melayan kerenah kartun dlm cter nie . siap bersorak lagi. heyh! ko ukan nyea ada dlm cter tue pom . ko depan tv kt alam nyata . tak perlu la nak oberr nie .

haha . aku memang leyh nangis layan cter cmnie . bnde2 ilang pastu sibuk nak kasi cari . siap dgn klu ag, peta la . pastu sibuk2 lak dia nk tnye " anda nampak benda tue? " SICK !! 

hadoi . kne kuatkan iman tetap pendirian . tape la kan? sesekali beralah dengan adik . aku bukannya abg yg kejam pom . yang excited tue adik aku, tapi bukan aku weyh .

haha .

nie versi aku . 

mesti klako kalu dowg uat kartun cmnie 
yang ala2 kampung ..?
perghh!! 



till next BOO bubbling 



whuts?: tolong, korang jgn sesekali terpengaruh dgn pujok rayu kartun cmni . aishh . bahaya2 . 




Wednesday, August 10, 2011

Who Cares?

bila engkau dikutuk orang, tak bermakna engkau orang paling tak guna atas muka bumi ini .
bila orang tak suka apa yang ko buat, biarkan . bukan dorang buat pom bnde tue . usaha ko, peluh ko, tenaga ko, ada ke ko pnjam lemak dowang buat tenaga ? tade kann ..? #tindakan ini sangat murah, lemak yang sedia ada pom nak kasi buang SIGH!!

dlu tak camnie . tapi skang makin menjadi2 . tak pernah melihat kesenangan orang lain . yang dia tau dy nak kasi hempok laju2, kasi orang yg senang tue mati. senang abes cter

tapi spe cakap abesh, lpas jea ko hempok tue, aku berani jamin. polis berpusu datang umah tangkap ko .
pastu silap2 ko boleyh kne hukum gantung . MAHU? 

setiap orang dikurniakan rezeki lbeyh, tapi tak bermakna yang kurang rezekinya tue taleyh nak jadik lbeyh . pokok pangkal nyea atas usaha . kalau usaha ko setakat macam dok umah, layan majalah mangga. ko dapat mangga je la . cerr ko baca majalah laen , epal ke, buah zaitun ke, buah pala kea . baru internasional kn ...?

u live on ur own, not by other's words. kata2 orang blom tentu leyh buat ko tambah berat badan atau membesar 2 3 kali ganda . buat ko meringkuk ke-tensenan lagi ad loeh . senang kata, klu mcm ko amik berat kata2 orang, bnde cmnie leyh buat ko kasi hentak kepala kat dinding laju2 .ingat! susu lembu tue lagi berkhasiat dari kutukan orang . HUH !!

klu berkaitan gosip, kontroversi, cter buruk bawaan si mereka yang dengki nie, better ko order baju besi ala Power Rangers . bukan apa, senang ko nak tepis .tepis, tepis dan tepis . HAMEKOW! . cukup ko knal diri ko, dan apa yang ko buat. orang berhak hukum ko, tapi tak bermakna ko pom nak kena hukum diri ko sama . tak adil .memang dia boleyh rasa hebat atau bertepuk tangan atas kejatuhan ko. tapi tak bermakna dia tue taleyh nak jtoh gedebuk gaya nangka tlbeyh masak jatuh . evenn mungkin dia lagi sakit . tak ingat .

camtue la kiranya . beberapa TIPS yg boleh aku SHARE bila ko terlampau mengambil berat kata2 orang daripada ambil berat tentang diri ko sendiri . tapi sebaiknya, memaafkan kesalahan orang itu adalah sifat terpuji. When you choose SILENT, doesnt make u become another LOOSER, but its mean u GRAB  VICTORY in your LIFE . chaiyokk !!


sesekali meyh cuba dgr lagu nie 
bermotivasi sgt . 
haha 


till next BOO bubbling .


whuts?: nasihat orang bukan main, diri sendiri pom blom tentu btoi . 




Projek X by IKAN : Stage 1

haha . punya lama projek nie dalam bikinan . tapi masih belum siap . aku rasa kalau jarak masa camni, da boleyh kasi siap satu toilet awam, siap dengan automatic flusher, tapi free of charge haha .

bukan bikin gempak sbb projek aku nie tade la sehebat penghasilan album gaya artis feymess amors tue . projek ciput jea . sekadar untuk kepuasan diri sendiri . isi masa lapang selain dari berterusan tdoe tue .

huh, pengajaran utk diri sendiri . perlu lbeyh tetap pendirian. jangan dek Sinetron " Amanah dalam Cinta " ko hilang percaturan dalam menyiapkan projek yang bpe hengget sgt nie .

apa aku bebel? cakap banyak tak guna. boleyh buat banyak telinga berdarah .

nie kre pendedahan exclusive wlupomm tak perlu media press or publisiti



nie dia :



aceceh . 
dia tnjok mata jea . 
haiyo!!
lepas nie mgkin da rmai leyh teka apa aku buat .
haha .
wish me luck fwens :)



till next BOO bubbling 




whuts?: tggu aku cter pnjg psl pojek aku nie next SEGMEN . pfft ..







_________________________
I have added cool emoticons to this message.
To see them go to http://x.exps.me?2521fc2991c276d00d89e037ee31c093

_________________________
I have added cool emoticons to this message.
To see them go to http://x.exps.me?2521fc2991c276d00d89e037ee31c093

Perlu Sedozen Baju Baru, Baru Ada Feel Raya?

Alhamdullilah, hampir masuk hari ke 11 kita berpuasa .

pejam, celik, pejam dan celik, celik dan pejam . #pejam, pejam terus HAHA .
terasa macam kejap jea puasa nie berlalu kan ..? atau aku saje rasa camtue . ye loeh, waktu senggang berpuasa nie, dipenuhi dengan aktiviti berfaedah . ye loeh .. tdoe jea . berehat . hehe . memang la kjap kan ..?

lepas sahur tdoe, tghari tdoe, lpas terawih semestinya berbloq, tapi lepas berbloq, TDOE lagi dan lagi

hamekoww, gaya beruang mengandung hibernate tanpa henti . #hehe , yang nie sume aku tpu . berdosa rasa .

tak lama lagi insyallah kita beraya, macam mana persiapan ..? ok ..?

aku blom berkesempatan kuar shopping . memandangkan ibu dan ayah tercinta sibuk bekerja . setakat "membeli-belah tingkap" ada la .

mak aku bersuara " mak rasa tahun nie tak payah la ko beli baju kasual tue, beli baju Melayu jea la yea? yg baju tak bper nak melayu tue tayah. boleh?"

aku: "loeh! apasal camtue plak mak ?"

mak: yea loeh, baju ko ukan maen banyak mak tengok, ko kuar jea ko beli. phm? maksudnya ko membeli bila ko keluar . tue dlm almari bukan maen banyak baju .

aku tunduk pasrah, apa boleyh kata, bukan nyea nenek aku leyh tlg . :(

aishh . nie jdik simptom mata kabur, rambang tak bertempat . sale merata2 . tapi yang masih boleh pakai tue, recycle jea balek . kalu tak muat, leyh sedekah adik2 . punah harapan aku . HAHA .

blerr belek almari nie memang bertimbun baju , mak aihh . #saje buat tak perasan . 

haha . so mesti kena bersederhana . sederhana itu baek . walaupun buat ko menangis .


till next BOO bubbling




whuts?: yang part dialog atas tue bukan AKU. tue sekadar rekaan semata. termasuk la watak si OPAH dan EMAK tue . boleyh ..? haha



Tuesday, August 9, 2011

wordless wednesday # 7


what the only blogger can do in this day is just sit and relax,
let's the picture tells more and more .
smile UP




Sunday, August 7, 2011

Bila si Budak Berpuasa # 2

# yang BAIK jadikan tauladan, yang BURUK jadikan sempadan .


Bila si Budak berpuasa bikin hal besar, hidup si Bapak mula tak tenang .

Situasi B 

Di ruangan menonton TV, si Bapak Budak sedang khusyuk melayan siri kartun SAILORMOON.

bapak budak : HATCHUMM .. #bersin macam gajah .

budak hingus : kenapa nie bapak? bersin ieye ? bapak tak sihat ..?

bapak budak : haa .. yela. takkan bapak mengembek plak. tade la. OK jea. tapi entah la macam ada benda sekat dalam lubang hidung bapak nie. Rimas dibuatnya.

budak hingus : loeh .. ieye kea bapak? taik hidung tue koet bapak . korek la bapak .

bapak budak : eh! mepek maban lak ko nie . kang terBATAL puasa bapak lak kang .

# segera budak tue berlari dan memasukkan anak jari ke dalam hidung bapaknya

bapak budak : HOII!! apa ko buat nie dik . batal puasa bapak

budak hingus : mana batal. itu kalau bapak sendiri yg korek . tapi kalau adik korekkan tak batal puasa bapak. sebab adik korek guna jari adik. bukan bapak. adik tolong jea nie bapak . mana bapak ? ishh .. keras pulak taik idung nyea .

# gegeh si adik mengorek hidung, si bapak menangis dan bercadang untuk menempah sut SAILORMOON utk menggantikan baju melayu di pagi raya akibat kecewa .


till next BOO bubbling



whuts? : "korek2 cium" ?






Segmen Ramadhan Jejaka Terhangat: Makanan Buka Puasa Kegemaranku

PERHATIAN

" Entri ini beserta isi kandungannya bakal membuatkan para viewer 
melelehkan air liur mereka . Kuatkan iman di dada, kawal nafsu, tabahkan diri 
tetapkan pendirian . Ini adalah sesuatu yang di luar kawalan .
Segala akibat dan kesan atas tanggungjawab sendiri . "



Assalamualaikum w.b.t & Selamat Hari Sekolah

Apa motif entri aku kali nie siap ber-signboard ala2 papan awas tepi jalan ini . tapi aku percaya motif aku kuat serta kukuh sebab aku join segmen nie . 

TADAA!!!
#pinjam efek tv


klik SINI


nie kira kali kedua aku join segmen-segmen nie. ttber semangat kerajinan menyerap diri. excited? opkoss la. bila ada bunyi makanan tue sudah tentu ianya sesuatu yang menarik untuk disertai . #perut bunyi, telan air liur dalam2. Gulp! Apa salahnya kan ..? memeriahkan suasana selain bertukar juadah berbuka puasa nie . aku dpt tow pasal segmen nie pom dari AfiekJibriel  setelah beliau kasi tag nama aku . disebabkan rasa terpanggil, maka nya aku pom mahu menyertasi segmen ini olehkawan kepada Hans Hanis ( Jejaka HOT ). hot ke? hot aku lagi dan lagi . haha . sowie Hans . :P

bulan puasa nie jea la segala macam makanan pelik korang leyh jumpa kan ..? ada makanan dari negeri sini, negeri sana . tak kurang jugak makanan dari planet Marikh dan Pluto . Kadang-kadang kalau makcik Bulan tue rajin, dia pun tak ketinggalan turun ke bumi. turut berniaga . memeriahkan suasana katanya .

PLUS bila nafsu makan membuak . segala macam makanan leyh nampak sedap . even biskut 4segi Hup Seng pom rasa Chipsmore .

nie antara Fevrett aku time puasa . meyh nk kasi share, p kat cnie jea la ekh ..? nak kasi live, duet lak tade . nak simpan kasi beli mercun . hehe POM POM

SOURCE:
#Pak Cik Google buat Moreh

1. Nasi Lemak Telur Goreng 


Perghh , memang tak ingat penangan nasi lemak nie. bila lagi kalau dapat beli dr makcik yg meniaga kat pasar malam Bangi tue .nasi lemak kat situ memang terbaek . nak yang kat makcik tue jugak. kalau beli jea kat dia, aku suka mintak dy tambah nasi . baru puas . satu scoop tambah RM 1.50 . Fuiyohh .. da macam Baskin' Robbin tue . naseb jea tak pakai kaler PINK . klu tak dpt satu scoop free. HAHA .

#sila hindari pemikiran kunen lagi berkeladak. majulah Blogger untuk pembangunan mendatang 


2. Pecal Sayur 




Telur Asin

+


Kari Bawal 

Ini kira Fevrett gila aku sepanjang zaman . kira macam kombinasi terbaik . boleh kasi tanding dengan Dinner Plate KFC . aku berani jamin yang nie leyh menang . PLUS kalau dimasak oleh ibu kesayangan aku . mana boleh challenge weyh . terbaek koet . tapi dinasihatkan korang makan dengan nasi panas. sebelum makan kasi gaul semua . pastu makan. glerr arr . nie ttber aku rasa cam nak g pasar lak nie . bli barang, suruh mak aku masak sahur esok . HAHA


3. Donut 


ini bukan donut Big Apple tue, Dunkin Donut pom bukan . tapi ini donut Malaysia bergula. kalau yang nie aku prefer yang lembut. bila geget rasa macam geget kapas . memang feel la beb . selalunya aku telan sekali lima, satu mana cukup KAN ..? 


4. Bandung Cincau 


kalau minum air nie time bbuka, konpem balik terawih ko buat lagi . sedap. dalam seminggu berpuasa nie, aku rasa da lima hari family ktowg bbuka dgn air nie . fevrett seisi keluarga.


nie larr antara Fevrett aku time bbuka . bukan bbuka time berpuasa jea, bukan bulan puasa pom aku gila makanan camni .tapi bila makan tue berpada la ieye? kurangkan garam, minimakan makanan berminyak dan juga Kurangkan Manis dalam Minuman, Lebihkan Manis dalam Senyuman . aceceh, da macam iklan tv plak nie . 


buat cukup syarat, maka aku TAG
ada berani weyh?

till next BOO bubbling 




whuts?: bila soal makan, mana boleh ada kompromi . :)



Saturday, August 6, 2011

Bila si Budak Berpuasa

bese layan BoBoiBoy 
kalu bese layan 
mesti kowang tow bahasa BOBET tue .
aku layan, kowang bler lagi ..?

selamat hari berpuasa . terlewat pulak nak wish kan ..? tapi takpe . seminggu berpuasa, tapi lauk berbuka macam sebulan makan . haha .

tapi macam mana ieye bila si budak kecik berpuasa. bawah umor, tapi berpuasa. leyh cye kea ..? hurmm . macam2 . yang menipu, letih berpuasa mengalahkan lepas pnjat naek gunung everest . tak kurang jugak blerr ad yg sibuk dok tnyekn pasal halal haram nie . 

Situasi A 

budak hingus: aduh bapak! saket pulak perut nie . pedih lak rasa . 

bapak budak: haa, apa lagi. tue kan pintu toilett terbukak. g la B*&@# ( buang air besar ) tue 

budak hingus: aishh bapak, mana boleyh 

bapak budak: aipp, knapa pulak ..? ko nie macam2 la dikk . bapak nak menjahit pomm tak senang nie .

budak hingus: ye loeh, blerr da lepas B*&@# tue kan nak kne basuh tempat tue dgn air. nanti kalu air termasuk kat tempat tue cmne? batal la pose adk . ckgu cakap berdosa kalau kita memasukkan sesuatu kat dalam rongga badan kita. nanak la adk. adk nk puasa kasi penuh . huh .

bapak budak: haa .. lantak la ko. biar ko sembelit buasir kat situ. bapak nak siapkan langsir raya kita nie .kalu tak siap, pakat tak berlangsir la kita raya nie ..

#menangis pasrah si bapak sambil memasukkan benang ke dalam jarum .

siyesh budak nie kre kes parah nie, perlu bimbingan betul. cikgu mana la ajar ajaran sesat lagi tak bape btoi nie ieye ..? tabah jea la . haha 


till next BOO bubbling



whuts?: nie kalau budak nie adk aku, lama da aku kasi keris petir nie . no DOUBT 







Alone is Pain

Alhamdulillah . masuk hari ketujuh kita berpuasa . dah seminggu . dan Insyallah melepasi Fasa 1 .

tajuk jea jiwang leleh tapi aku tak . jiwa aku ala2 balada atau R&B mahupun country gaya Taylor Swift .

ingatkan cuti dok umah best . tapi mcm tak jea . tapi kenapa ..? ye loeh . spending time at home is another bored thing happen . why? selain surf fb, dan jugak berblog nie . aku ase cam kekosongan . selain family yg besh . aku da mula rindu kat kengkawan aku . hurmm . #u guys are ohsemm2 .. hehe .



sblom pergi berperang 
kter amik pic dlu 
cheese!!
lepas tue baru kter msuk sempadan k?


aku chat dengan sowang nie . kata nyea " aku happy bersama yang tersayang nie, ko lak ..? "

aku diam .

aku cakap yang aku ok dengan life nie . even aku tak nyesal . sebab nie pilihan aku . stay single and always mingle.

well . im a fren guy . no need a lover for now . mybe later, insyaallah . kalau berjodoh , terus kawen . haha

sunyi ko boleh ilang blerr ko layan lagu-hentak-kepala-ke-dinding .tak pomm ko rap ala2 Nicki Minaj. or sunyi boleh kasi ilang bila ko pergi menolong emak menumbuk sambal di dapur untuk berbuka puasa . cili burung lbeyh, tapi garam kurang. tak elok katanya untuk org kencing manis . #moteph?

but its all depend . its our own choice . smile up , PEOPLE .

yeah . lately aku sketch a dress for my dearest fren
katanya klu boleyh dy nakkan dress utk bju kawin .

nie dy .




laska means love .
hehe 
banyak songeh nak bunga lbeyh 
hehe . tapi tak kesah 
love u fren :)


till next BOO bubbling


whuts?: hurmm ..




Friday, August 5, 2011

Salah Ke ..?

Ohsem .. Ohsem . yeay!! haha . sudah berhenti ini oberr .

buhsan . dok umah nie saje . nak makan pom taleyh, minum apa lagi . lagi tak boleyh . semua tak boleyh .
tidur pom sama. banyak tidur tak elok bulan pose nie . nanti bengkak mata tue . taik mata bertakung banyak . euww  .. hentikan . meyh bangun nonton tv . sebaiknya beramal baca alQuran kea ? xpomm membanting tulang menolong ibu melipat kain .. tak salah . dpt pahala lagi ada .

" Bro, gua laki, gua mana buat kije2 umah nie . tak ROCK la .. "

sape cakap . nie bukan soal ROCK ke tak, jaoh sekali soal diskriminasi gender terlampau . tapi soal tanggungjawab si anak membantu parents . bagus nyea kan ..? ye ke tidak ? tolong yang mana ptot

saje nak share . lately, aku kuar melepak dgn kwn aku . layan heri poter # aku tow aku lewat, kowg diam .

dalam bersemangat memusing shoppg complex tue . baek nyea pusen tersangkot kat satu kdai nie .
kdai souvenier . leyh plak kdai nie uat sale melampau time aku tak bduet nie kan .

so nie yg sempat aku rembat . aceceh .



meow 
pemberat kertas
after discount RM 1.50



oink ..
donkey pen 
just RM 1

besh kannn ? aku glerr brg comeyh nie . sbnrnye bnyk lagi . p lain kali ak share keyh .


selamat berpuasa PEOPLE 


till next BOO bubbling 



whuts?: nie bukan soal gender . p minat . haha


Thursday, August 4, 2011

Masuk Gim ..?

hurmm . first alhamdullilah da nak masuk puasa ke lima . mcm tak rasa penatnya, p rasa kekurangannya .
terbaca satu tazkirah nie . berpuasa bukan sebabnya ini bulan puasa. tapi bagaimana kita berpuasa dan cara kita mengisinya . Ya Allah, berikanlah petunjukMU .

baru tadi dapat fon call dr bekas majikan . panggil suh berkhdmat semula . what a surprise ..? i hope i will and i can help her . 

teringat kenangan time bkije . mcm biasa lepas selesai berkemas kedai . ttber ada customer nie datang . rancak bersembang . tnye mana belajar, umor brpe . pling tak boleh ingat soklan yg last tue. apa dy tnya .

" hurmm .. ko nie g gim yea ..? "

aku terkesima . mcm bese la kan . jawapan artis menang award aku kasi " mana ada bang ."

sipu2 aku gelak . malu . segan pom ada . HAHA .


haha . 
kasi malu diri lagi dan lagi .
hiraukan sengih melampau aku tue 
tak ready, p orang da snap 

yang masuk gim tue orang lain 
tapi bukan saya .

haha .


till next BOO bubbling



whuts? : apa motiff aku uat entry nie ..?




Cikgu .

lately , aku rasa macam tersangat pelik . bila-bila lagi, blerr ada masa terluang, aku pomm membukak dan membelek2 bloq org . bila ukak jea sowang nie nga update pengalaman di sekolah. bila bukak yang nie pulak, dia cterr psl pnglmn bersama murid . yeah, tanpa syak wasangka, aku beranggapan mereka adalah seorang cikgu

ya cikgu muda . dan juga BLOGGER .

ini merupakan inspirasi . kerjaya bukan penghalang daripada terus berblog .

bagi aku, aku memandang tinggi kerjaya cikgu ini . pekerjaan mulia . evenn , aku pomm pernah memasang cita2 mahu menyambung pelajaran dalam bidang pendidikan sehabis jea tamat dr dgree nie . ieye, menjadi salah seorang cikgu. menyumbang kepada negara . yeay!!

insyallah, ALLAH itu maha mengetahui .

doakan aku kawan blogger . semoga aku mencapai cita2 aku . AMIN

sebelom itu, ini sempat aku hasil
wlupomm tak seberapa, tapi ini yang aku termampu
khas buat cikgu iKHRam 
selamat berpuasa .


maaf yea ckgu 
jdik mangsa DOODLE saya .
time perhimpunan 
hari isnin . HAHA 

mahu tahu kehidupan seorang guru
meyh dtg jenguk blog beliau 
klik SINI

Wednesday, August 3, 2011

Bermalas-Malasan

 

" orang mengantuk disorongkan bantal "

bulan puasa ialah bulan bermalas-malasan . aishh.. bukan alasan ieye ...? tak semestinya bila berpuasa, letih , lesu , penat , tak makan alasan untuk kita melingkar sedap atas katil . aishh bangun2 .

lepas sahur, tidur. lepas solat subuh , tidur lagi .

bangun , terus mengadap tv . tapi mandi pomm blom lagi . 

#tak pe la , ukannyea nak kuar mana2 pom kan ..? lagi pomm besh nie cterr indon ada, cter latin Bella tue pom best jugak .. nak lyn jap. kang lpas tgok tv , bru mndi keyh ..?

memang . memang tv tue fungsi nya menyiarkan cterr . tapi tv tue tade la suh tgok dy jea .

banyak kije lain lagi, cth nyea tlg mak basuh kain kea
siram pokok bunga kea .

tak pomm online, update bloq . haha .

bermalasan tak perlu time pose nie  . bgun3 .

till next BOO bubbling 



whuts? : beriya pesan kat owg , yg aku nie ghajen sgt kea ..? haha :)