Ikan-Ikan

Friday, November 25, 2011

Memasak itu Lelaki atau Perempuan?

Assalamualaikum w.b.t dan Selamat Menuju Hujung Minggu

Bukan maen sekarang, sebut jea Master Chef, semua jadik tak tentu pasal, gaya MC mendominasi semua rancangan realiti. orang lebih memilih menonton MC lebih drpd menonton Vokal! Bukan-Sekadar-Janji-Ada, tak kurang jugak sanggup memilih MC lebih dari Eks-Faktor. Wow! hebat. ternyata tarikan rancangan memasak nie 79kali ribu hebat. Superb! kau potong sayur, orang record masuk tv, ekau letak garam secubit lbeyh, semua orang boleyh komen, siap jerit "JANGAN, masin nyea la hoi!", juga makcik area aku yang  feymess dengan karipap daging buatan tempatan sanggup tinggalkan gulungan karipap terakhir semata2 nak tengok MC  #ternyata kualiti karipap buatannya sedikit terjejas, dek kerana penangan MC.

Ini bukan soal MC, sape yang maintain sampai ke Final, juga yang tersingkir, menangis tak ingat dan semestinya jauh sekali harga ayam pasaran naik melambung.# haa? bukan, bukan, bukan. sekarang isu lelaki pun mampu memasak, yeah! hebat. #sila bangga 5 minit. bukan soal lelaki mahu masuk campur urus kerja isteri yang ternyata lbeyh mahir dalam urusan dapur, atau kemahiran wanita dalam pembuatan kuah kari tersedap. tapi lelaki hampir kesemuanya pandai memasak # wlupomm megi kari letak telur, campur shitaki mushroom. walaweyh-weyh, hebat nyea la hoi! proud to be part of them. BAGUS! persediaan ke arah menjadi suami mithali, selain survive hidup membujang tanpa sepenuhnya bergantung kepada Mapley Mamak! Tahniah.

Mungkin laki menunjukkan sifat agak selekeh, kurang teratur serba-sebi, tapi satu benda pompuan taleyh lawan ialah laki mempunyai naluri, naluri memasak. kalu part tang nak letak garam tue, bukan maen konfiden maen amik campak dalam masakan. sedap ke tak sedap ke lain cter. asalkan benda tue nampak boleyh dimakan,tak menyebabkan kejang otak, opkoss! konpem sedap! dan konpem habis sebab dia tahu dia lapar, dan makanan tue semestinya dihabiskan sebab dia yg masak.

Sekarang boleyh cakap ramai Chef lelaki, bukan nak cakap chef pompuan tue sikit, tapi yg glemer lbeyh tue konpem chef lelaki. gaya silat kat dapor, amik kau Senah, pum pang pum pang  Ayam Goreng 5 Rasa! perghh! bukan maen aksi dia, tangan jalan, mulot pom jalan potong2, campak2 pftt! skali glerr nampak sedap. tapi tak bermakna pompuan itu tidak sedap masakannya, Ingat! masakan emak tidak boleyh ditanding. evenn kalu aku jadik juri rancangan MC tue, dan mak aku peserta. sah dan konpem. tiap-tiap minggu mak aku juara mingguan. sigh!



nie air tangan aku,
nampak sedap tapi rasa entah nye la weyh
so, mak2 mertua sila beratur panjang, jgn potong barisan ieye?
haha


whats?: bukan niat nak melaga2kan sape. oops!



till next BOO bubbling


bubye Peoples.



3 comments:

Rozuan Ismail said...

owh sangat terliur. lelaki bukan sekadar memasak.haha

lavenderlover said...

wow..ni goreng pe ni? nmpk sedap..laki kalau pandai masak mmg romantik..dah la sedap selalunya kan..likesss..hehe=)

Chenal said...

huh..skrg dah try buat entri kat dapur!! jgn sampai telur terbakkorrr!