Ikan-Ikan

Saturday, June 9, 2012

Bawah Umur?

Susah nak define cantuman perkataan bawah umur ini. Sebenarnya, berapa umur yang layak dipanggil bawah umur? Macam aku? Ieye, aku selalu bawah umur, sebab aku comeyh, bersemangat mengalahkan kanak-kanak jagaan hospital. Maafkan aku, aku cuma bersikap jujur. Ngee! Selalunya, benda atau kenangan semasa bawah umur inilah yang paling menyeronokkan sepanjang kita hidup. Betoi tak? Siapa bilang tidak, konpem kena hentak. So, tentulah Ya.

Baru-baru ini aku buat perangai buruk. dan mungkin memalukan bagi mereka yang sedia dewasa. Makan Mekdi atau Mekciken tuh bukan kesalahan, sedangkan ramai jugak yang buat benda yang sama. Tapi tidak bagi aku, sebab aku order Happy Meal! atau bahasa lainnya, Seronoknya Hidangan! Haha. Kan? Tengok. Berani sangat mengaku, alih-alih senang-senang kena maki. Haha. Ramai yang percaya konsep Happy Meal! ini hanya untuk kanak-kanak. Dan bukannya remaja seperti aku. Alahai! kejamnya dunia. Tidak, tidak!

So, peraturan baru. Happy Meal! hanya untuk abang-abang
dan abah-abah. Adek-adek tak buleyh!
Gila kejam punya peraturan. 

Masa kecik, suka sangat tengok kotak-kotak yang ada gambar kartun-kartun kat kedai runcit. Otomatik dalam otak sebelah kanan, set, yang selalunya kotak yang design sebegini konpem ada toys (mainan) free! Macam Ding Dang, Tora. Sebelum bukak bukan main tinggi harapan, berharap dapatlah toys yang diidamkan. Sekali bukak, gaya nak larik kenkang-kenkang, sorak sekampung sebab eksaitednya dapat mainan. Yeay!

Ini Ding Dang, Tora moden. Susah nak hilang kepercayaan 
kat Uncle Bibir Tebal, Hidung Besar kaler Merah nie.

Zaman moden, susah dah nak carik Tora, Ding Dang lagi. Sebab setiap kali mesti kecewa, sebab selalu berharap mainan idaman, tapi lain pulak yang dapat. Kecewa, kecewa sampai hilang keyakinan dengan jiran-jiran. Haha. Malu nak berhadapan dengan rakan sebaya. So, beralih kepada Happy Meal! supaya harapan bukan tinggal harapan. Lagi best, bila kita dah tahu mainan apa kita nak, dann bila boleh dapat. Sebab Uncle Bibir Tebal, Hidung Besar kaler Merah ini baik hati buat iklan kat surat kabo, kat TV. Yes! yes!

Sekali bukak kotak, dapat mainan. 
Bukan main kepalang terharu, gaya leleh-leleh air mata, air hidung
Euww!
Syukor. 

So, tiba masa korang jugak kena mencuba nasib. Siyeshly, jangan daring terlbeyh ikot gaya aku ini. Pedulikan pandangan serong kakak cashier mekdi Drive-thru, apatah lagi customer2 lain. Yang penting kepuasan dalam hidup tuh. Moteph? Haha.


Whats?: Kadang-kadang naik bosan makan benda biasa. Haha

7 comments:

Miss Xyz said...

ahaha, ha'ahlah.. dh lama tak beli set happy meal XD

K O R I E said...

happy meal ;)

Rozuan Ismail said...

bape ringgit ye happy meal??

Syakir Rahman said...

kfc nye lagi best, dpt upin ipin...huhuhuh

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

wat kering jeee weehh..

Aujinz said...

kengkadang tebalkan muka jer order Happy Meal sebab teringin nak makan McD tapi tak nak makan berat berat.. kih kih kih...


lepas tue siap tanya, mainan apa minggu nie?.. wakakaka

Azham Vsvc said...

kekeke...comel aje Happy Meal...dpt Puss In Boot huhuhu